Wat veroorzaakt een lage melkaanvoer? Er zijn veel factoren om te onderzoeken

Als je op het punt staat om te stoppen met borstvoeding vanwege een lage melkaanvoer, maar zou willen dat je dat niet hoefde te doen, lees dan verder.

Als u overweegt te stoppen met borstvoeding/borstvoeding geven omdat je niet genoeg melk voor je baby maakt, ben je niet de enige. Een lage melkproductie is een van de meest voorkomende redenen waarom nieuwe ouders stoppen met borstvoeding geven en overgaan op flesvoeding.

Er is niets mis met flesvoeding. Maar in mijn ervaring als verpleegster en lactatiekundige heb ik nieuwe ouders gezien dat hun melkvoorraad onvoldoende was, terwijl dat eigenlijk niet zo was. Ik heb ook veel gevallen gezien waarin de voorraad van een moeder inderdaad laag was, maar relatief gemakkelijk kon worden verhoogd. Als je op het punt staat te stoppen met borstvoeding vanwege een lage voorraad, maar zou willen dat je dat niet hoefde, lees dan verder.

Mogelijke oorzaken van een lage melkaanvoer

Hoe bepaal ik als lactatiekundige de melkvoorraad van een cliënt? Ik begin met het opnemen van een gedetailleerde gezondheidsgeschiedenis, waarbij ik vragen stel om te bepalen of er bestaande gezondheidsfactoren zijn die het aanbod kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld bevallingsinductie, ruggenprik, zwangerschapsdiabeteshoge bloeddruk, borsthypoplasie, borstoperaties, ijzertekort, schildklieraandoeningen, PCOS of obesitas kunnen allemaal mogelijk een impact hebben.

Het is ook belangrijk om te bepalen hoe de baby zich tijdens en na de borstvoeding gedraagt. Is de baby tevreden met ontspannen armen en handen aan het einde van de voeding? Hebben ze het juiste aantal natte en vuile luiers, slaapt de baby goed tussen de voedingen door, neemt de geelzucht af, komt de baby op de juiste manier aan?

Vervolgens voer ik een testgewicht uit, waarbij ik de baby voor en na de borstvoeding weeg om te bepalen hoeveel melk ze dronken tijdens het voeden. Ik vertrouw echter nooit alleen op de cijfers. Ik let ook goed op hoe de baby ligt, aanleggen, slikken en de algehele kwaliteit van het voer. Na het observeren van de hele borstvoedingssessie, is het tijd om een ​​voedingsplan te maken dat de voedingsdoelen van het gezin ondersteunt en tegelijkertijd helpt om eventuele zorgen over de melkvoorziening.

Het “vierde trimester” kan stressvol zijn, dus ik negeer nooit mogelijke interne belemmeringen voor succesvolle borstvoeding, zoals geestelijke gezondheid, gebrek aan opleiding of gebrek aan geïnformeerde voedingskeuzes. Dingen zoals stress, postpartumdepressie of angst kunnen de afgifte van het hormoon oxytocine beïnvloeden, wat zorgt voor melkverlies. Als een moeder zich ontspannen voelt, blijven haar oxytocine en prolactine op therapeutisch niveau, waardoor haar melk kan stromen en opnieuw kan worden aangemaakt. Externe factoren die van invloed kunnen zijn op het aanbod zijn onder meer het plannen van voedingen, scheiding bij de geboorte, stress bij de moeder, wachten tot je baby huilt voordat je gaat voeden en het geven van onnodige supplementen met flesvoeding.

Wanneer een lage melkaanvoer dat eigenlijk niet is

Er zijn allerlei dingen die kunnen lijken zoals symptomen van een lage melkaanvoer, maar zijn dat vaak niet. De meeste pasgeborenen voeden bijvoorbeeld 10-12 keer per dag, plus perioden van clustervoeding. Dit is de normale manier voor de baby om de opbouw en regulering van de melkproductie te ondersteunen, maar sommige nieuwe ouders gaan ervan uit dat hun baby zo vaak eet omdat ze niet genoeg krijgen bij elke voeding.

EEN borstkolf is een slechte indicator voor de melkproductie. Baby’s zijn efficiënter dan de pomp en zullen veel beter melk kunnen uittrekken. Het zou niet uw go-to-gids moeten zijn om te bepalen of u al dan niet voldoende melk produceert. Andere dingen die kunnen lijken op tekenen dat u niet genoeg melk heeft, maar dat meestal niet is: uw borsten voelen niet “vol”, ze lekken niet (of zijn gestopt met lekken), of u voelt de in de steek gelaten (of nooit gedaan). Onthoud dat zachtere borsten betekenen dat ze romiger/vettere melk bevatten.

Je bent niet alleen

Het belangrijkste om te onthouden tijdens je borstvoedingsreis is dat je niet de enige bent. Online en in het echte leven zijn er middelen en ondersteuning beschikbaar, ongeacht de fase van het ouderschap. Het moederschap brengt al zijn uitdagingen met zich mee, maar als we werken aan het wegnemen van de schaamte en het schuldgevoel van de strijd om de melkvoorziening en de toegang tot externe bronnen aanmoedigen, hebben een moeder en haar baby een barrière minder om het hoofd te bieden.

Leanne Rzepa, RN BN IBCLC, is de oprichter van Nourish Lactation Consulting, een in Calgary gebaseerde borstvoedingsondersteuning en onderwijsbedrijf dat nieuwe moeders en gezinnen ondersteunt met een reeks hulpmiddelen en diensten om gezinnen te helpen vaardigheden ontwikkelen, voedingsproblemen oplossen en borstvoedingsdoelen bereiken.

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   kinderboetiekbunny.be
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart