Hoe zet je een Montessori-kinderdagverblijf op?

Het leren van levensvaardigheden en onafhankelijkheid kan vroeg beginnen en leuk zijn.

Gemaakt voor “Kiekeboe”

Een kinderkamer of speelkamer inrichten? Denk verder dan de wieg en de speelgoedopberger en denk na over het soort omgeving dat je wilt creëren. De Montessori-aanpak stimuleert spelenderwijs leren in georganiseerde ruimtes met een eenvoudige, minimale inrichting. Maak een Montessori-speelkamer thuis door deze eenvoudige richtlijnen te volgen.

Wat is de Montessori-filosofie?

De Montessori-methode richt zich op zelfsturing, hands-on leren en samenwerkend spelen. “Montessori is een kindgerichte onderwijsfilosofie”, zegt Valery Brown, een Montessorileraar uit Toronto. “Wij geloven dat kinderen het beste leren door alle vijf de zintuigen aan te spreken en door uitlaatkleppen te bieden voor grove motoriek terwijl ze leren. Ongetwijfeld is het belangrijkste aspect van een Montessori-opleiding het verkrijgen van onafhankelijkheid met praktische levensvaardigheden door het herhalen van echte taken.

Montessori speelkamer basics

Montessori-speelkamers zijn georganiseerd, kindvriendelijk, gericht op leren en bevorderen de zelfstandigheid. Een eenvoudige, opgeruimde ruimte stelt kinderen in staat om hun activiteiten dieper te verkennen, wat helpt bij de concentratie en het beheersen van vaardigheden. In het algemeen is een Montessori speelkamer:

 • heeft een beperkt aantal speelgoed/activiteiten die betrokkenheid boven entertainment bevorderen
 • heeft alles weergegeven op het niveau van het kind en een plaats voor elk item
 • omvat open ruimte, en
 • is een comfortabele ruimte waar uw kind van geniet

Houd het minimaal

In plaats van al het speelgoed van je kinderen in de speelkamer te hebben, raadt Brown aan om een ​​”speelgoedbibliotheek” te gebruiken waar je om de één tot twee weken ander speelgoed wisselt. Ze raadt aan om speelgoed netjes op lage planken te presenteren om alles binnen handbereik van het kind te houden en stimuleert het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout, metaal of zelfs glas en keramiek in speelgoed en decor. Brown stelt voor om speelgoed in manden of op dienbladen te bewaren, zodat het er mooi en netjes uitziet. “Laat voorbeelden zien van zorg voor het milieu en de dingen erin door respect, zorg en voorzichtigheid te gebruiken bij de omgang ermee.”

Zoek naar Montessori-speelgoed met een open einde

Zoek speelgoed dat veelzijdig en van hoge kwaliteit is. “Speelgoed met een open einde kan op verschillende manieren worden gebruikt door het spel van uw kind, afhankelijk van hun verbeeldingskracht, creativiteit en interesse”, legt Brown uit. Nemen Lily & River’s Little Matchables set die vormen, kleuren, onthouden en fijne motoriek verkent. Voor jonge kinderen raadt Brown speelgoed aan dat gericht is op één vaardigheid tegelijk, bijvoorbeeld het stapelen van blokken voor hand-oogcoördinatie of een Pikler-driehoeksklimmer voor de grove motoriek.

Speelmatten zijn de sleutel

Speelmatten zijn een onmisbaar hulpmiddel in een Montessorikamer. “Wij vinden dat kinderen niet beperkt moeten zijn tot leren aan een bureau”, legt Brown uit. “Ze hebben beweging nodig om hun leer- en activiteitsmatten te ondersteunen, zodat ze languit kunnen liggen, liggen of zitten in kleermakerszit terwijl ze werken.” Speelmatten definiëren ook werkruimten van speelruimten. “Op de speelmat staat: ‘Dit is mijn ruimte, en zo respecteer en respecteer ik de activiteit die ik gebruik'”, zegt ze. Uitchecken Wee Gallery’s speelmat in het bos.

Overweeg een klimmer

Klimmen kan kinderen helpen met ruimtelijk inzicht, spierontwikkeling, grove motoriek en academische verbetering van het geheugen, hogere niveaus van concentratie en stemmingsstabiliteit. Houten klimmers houden van De kleine koepel van Lily & River of Alle Circles’ PlayBox Little Climber beide bieden compact indoor klimplezier. “Door kinderen de vrijheid te geven om te klimmen, groeit hun lichaam, hun hersenen, hun capaciteiten, hun probleemoplossende vaardigheden en zelfs hun sociale vaardigheden”, zegt Brown. “Het is een van de beste manieren om kinderen hun energie te laten gebruiken.”

Zelfredzaamheid bevorderen

Voeg alleen items toe die uw kind zelf kan gebruiken, zodat het niet op uw hulp hoeft te vertrouwen. “Als je bijvoorbeeld knutselspullen of kunstmaterialen hebt, plaats dan geen dingen die het kind niet zelf kan gebruiken en opruimen”, adviseert Brown. Bijvoorbeeld, Het kleine bord van alle cirkels + snijder is perfect voor kinderen om zelfstandig play-doh of slijm te snijden of om te helpen bij het bereiden van voedsel voor een tussendoortje.

Door deze aspecten te integreren, kunt u een interactieve speel- en leerruimte in uw huis creëren. Koop meer benodigdheden voor de speelkamer, van Peeka & Co.een samengestelde marktplaats voor moderne opvoedingswaarden.

Wee Gallery Canvas Groeigrafiek

Tiny Tales 12-delig Montessorigereedschap

Toki Mats Gewatteerde Speelmat

All Circles PlayArch – Houten Klimmer en Rocker

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   kinderboetiekbunny.be
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart