Een nieuwe studie zegt ja! Plus: die driftbuien tijdens de maaltijd zijn mogelijk in de baarmoeder begonnen en meer nieuw onderzoek dat belangrijk is voor ouders.
Een onvermijdelijke eigenaardigheid van modern ouderschap is de non-stop stroom van onderzoek en “bevindingen” die hun weg vinden naar onze oudergroepchats en nieuwsfeeds. Dat is waarom De ouder van vandaag verzamelt maandelijkse overzichten van de onderzoeken waarvan wij denken dat ze uw beperkte – en daarom kostbare – aandacht waard zijn.
Moeder van moderne aankleding: Meisjes die een rol speelden als baanbrekende fysicus Marie Curie, bleven significant langer geïnteresseerd in een STEM “sink-or-float”-activiteit dan hun vrouwelijke leeftijdsgenoten. Onderzoekers gebruikten methoden zoals de meisjes vragen: “Wat is uw voorspelling, Dr. Marie?” en ontdekten dat die deelnemers twee keer zo lang bezig waren met de activiteit als hun ‘civiele’ leeftijdsgenoten. (psychologische wetenschap)
Uitvoerende storing: We weten het, we weten het. Een andere dag, een andere schermtijd schaamte spiraal. Nu zeggen onderzoekers dat peuters die minder dan 60 minuten per dag met schermen doorbrachten en dagelijks aan lichaamsbeweging deden, beter waren in ‘uitvoerende functies’ (bijv. geheugen, concentratie, planning, gedragsregulatie). Daar zou iemand een app voor moeten maken! (Tijdschrift voor pediatrie)
Ze zijn wat je eet: Vraag je je af waarom je peuter alleen gewone macaroni met boter wil? Was dat misschien een zwangerschapswens van? de jouwe? Een studie bracht de bestaande hypothese dat baby’s ontwikkelen smaak voor bepaalde voedingsmiddelen in de baarmoeder door te kijken, via 4D-echografie, naar de gezichtsuitdrukkingen van foetussen die bepaald voedsel “gevoed” krijgen. Boerenkool baby’s gemaakt kenmerkend huilende gezichten; wortel baby’s liet zien een soort genot. De onderzoekers hopen nu te onderzoeken of herhaalde blootstelling aan het “vervelende” voedsel in de loop van de tijd verandert, of dat ouders eeuwig over de tafel naar dat stinkende gezicht blijven staren. (psychologische wetenschap)
Instinctieve reactie: Onderzoekers zien een verband tussen antibiotica die worden toegediend aan pasgeborenen en blijvende gastro-intestinale complicaties en aandoeningen later in het leven. Antibiotica worden vaak gegeven aan pasgeborenen, met name te vroeg geboren baby’s of mensen met een laag geboortegewicht, niet alleen om infecties te bestrijden, maar ook om deze te voorkomen. Bij testen op pasgeboren muizen ontdekten de wetenschappers dat de antibiotica tegen 6 weken (vroege volwassenheid voor muizen), een onbalans in het darmbioom hadden veroorzaakt, wat “verhoogde vatbaarheid voor verschillende ziekten, waaronder allergie, zwaarlijvigheid en inflammatoire darmziekten later in het leven.” (Tijdschrift voor Fysiologie)