Postpartumdepressie heeft me bijna vermoord. Zo heb ik het overleefd

Binnen enkele dagen na de bevalling dacht ik er niet alleen aan om mijn leven te nemen – ik had een echt plan. Hier is hoe ik mezelf uit de diepten van PPD trok.

Nadat mijn eerste in 2019 werd geboren, ervoer ik de typische “babyblues” waar tot 80 procent van de moeders mee worstelt. Ik merkte dat ik willekeurig moest huilen tijdens afleveringen van De prijs is correct. Dus toen ik zwanger van mijn tweedeIk was voorbereid op dezelfde ervaring – hoewel ik op beter hoopte, vol vertrouwen dat ik wist wat er deze keer zou komen.

Na een uitdagende zwangerschap was ik opgelucht om na 41 weken te bevallen en had ik een positieve geboorte-ervaring. Zo positief zelfs dat we pas acht uur na de geboorte van de baby uit het ziekenhuis vertrokken en gingen ontbijten bij het plaatselijke restaurant. Ik voelde me geweldig en stond hoog in het leven.

Op mijn derde dag na de bevalling kwam er echter willekeurig een gedachte in me op, schijnbaar uit het niets: “Je kunt dit niet aan.” Vanaf dat moment belandde ik mentaal in de donkerste en… moeilijkste tijd van mijn leven. Op dag vijf bekende ik met tegenzin aan mijn partner dat ik niet alleen gedachten had, maar ook een echt plan om zelfmoord te plegen. Een uur later lag ik in het ziekenhuis, waar ik werd verzorgd door verpleegkundigen en het psychiatrisch noodteam. Gedurende dit alles bleef ik maar bij mezelf denken: “Hoe is dit gebeurd?”

De weken erna had ik veel moeite om licht aan het einde van de tunnel te zien, om een ​​mogelijke uitweg te vinden uit de angstaanjagende donkere gedachten die elk moment van de dag in beslag nam en slapen bijna onmogelijk maakte. Maar vandaag, vier maanden na de bevalling, kan ik vol vertrouwen delen dat ik gelukkiger ben dan ik in jaren ben geweest en heel erg geniet van deze nieuwe reis en fase van het moederschap.

Foto: met dank aan Kathryn Ross

Als je op een donkere plek bent, beloof ik je dat er een weg is om eruit te komen. Dit is wat ik elke ouder zou vertellen in de diepten van een postpartumdepressie – omdat dit dingen zijn die me hebben geholpen te overleven.

1. Vertel het iemand

Het moeilijkste moment voor mij was om te erkennen dat ik niet alleen dacht aan het beëindigen van mijn leven, maar het ook van plan was. Omdat ik in de geestelijke gezondheidszorg werk, wist ik hoe ernstig dit was, dus ik dwong mezelf om het mijn partner en ouders te vertellen, hoe moeilijk het ook was om het toe te geven. Of je nu gedachten of een plan hebt, vertel het aan iemand.

2. Accepteer hulp

Ik was er trots op dat ik het allemaal alleen deed. Ik moest deze trots echter volledig loslaten en alles accepteren hulp van familie en vrienden. Ik voelde me daardoor schuldig en kwetsbaar, maar ik wist dat dit het beste was voor mijn gezin en herstel.

3. Vraag om hulp

Hoewel sommige mensen instinctief herkennen wat je nodig hebt, willen de meesten helpen, maar weten niet hoe. Het kostte me veel moed en kwetsbaarheid om mijn vrienden en familie om hulp te vragen, maar ik weet dat ik hetzelfde voor hen zou hebben gedaan en mezelf ertoe had aangezet om dit schuldgevoel los te laten.

4. Sta open voor verschillende behandelingsopties

Iedereen heeft verschillende niveaus van comfort met de behandelingsopties voor postpartumdepressie en het idee van medicatie tijdens het geven van borstvoeding maakte me nerveus. Uiteindelijk besloot ik dat ik het nodig had als onderdeel van mijn behandelplan en ik ben dankbaar voor die beslissing. Medicatie is niet voor iedereen weggelegd, maar ik geloof dat het belangrijk voor me was om ervoor open te staan ​​en het stigma dat eraan vast zat weg te nemen.

5. Journaal

Een van de sleutels behandelingen voor postpartumdepressie is slaap, maar ik merkte dat ik ’s nachts wakker lag met duizend gedachten die door mijn hoofd gingen. Voordat ik elke avond ging slapen, maakte ik een dagboek en schreef ik elke gedachte in mijn hoofd op zonder oordeel of aarzeling. Door deze op te schrijven, werden de gedachten naar buiten gebracht in plaats van ze naar binnen te laten etteren.

6. Neem wat tijd voor jezelf

Ik herinner me dat ik regelmatig het gevoel had dat ik mezelf kwijt was. Het hielp om kleine momenten te hebben waarin ik alleen was, buiten het moederschap, ook al betekende dat een wandeling van vijf minuten met onze hond.

7. Ken de symptomen

Als we hoesten en een verstopte neus hebben, herkennen we dit als symptomen van verkoudheid en gaan we er niet vanuit dat deze voor altijd zijn. Hetzelfde geldt voor postpartumdepressie. Gedachten zoals: Ik moet wegrennen, ik ben een vreselijke moeder of Ik zal nooit beter worden zijn symptomen van postpartumdepressiegeen feiten.

8. Neem het één moment tegelijk

Ik ben een planner en denk graag weken en maanden vooruit, maar in het diepst van mijn PPD was dat gewoon niet mogelijk. Ik vond het zelfs moeilijk om taken voor later op de dag te plannen. Ik begon me op één moment tegelijk te concentreren: “Ik ga mijn bed uit”, “Ik ga me omkleden”, “Ik ga mijn gezicht wassen.” Hierdoor kon ik de dag doorkomen zonder mentale spiralen.

9. Probeer positieve zelfpraat

Als die duistere gedachten hun lelijke kop opstaken en me vertelden dat ik niet in staat was, zei ik honderd keer per dag hardop tegen mezelf: “je kunt dit”.

10. Oefening bij daglicht

Aanvankelijk voelde het idee van lichaamsbeweging extreem vergezocht. Zelfs het verlaten van mijn donkere kamer voelde onmogelijk. echter, de endorfines die we kunnen krijgen van een korte wandeling en daglicht zijn zeer nuttig. Ik begon met gewoon in een kamer te zitten met daglicht, en uiteindelijk stelde ik me ten doel om elke dag een korte wandeling naar buiten te maken.

11. Vier kleine overwinningen

Terwijl een overwinning met mijn eerste baby mijn eerste wandeling van vijf kilometer betekende, waren overwinningen met mijn tweede dingen als douchen, eten en oprecht lachen. Vier die, want de kleine overwinningen worden uiteindelijk grote.

12. Weet dat ook dit voorbij zal gaan

Je komt hier doorheen en er komen betere dagen aan. Het is essentieel om dat te geloven, zelfs als elke vezel van je wezen je vertelt dat het niet waar is. Ik zou elke dag op tien beoordelen, de meeste dagen waren een 0 of 1, maar uiteindelijk werd die 1 een 2 en die 2 een 3, totdat ik me weer “ik” voelde. Ik herinnerde mezelf er ook aan dat postpartumdepressie terzijde, het hebben van een pasgeboren baby zwaar is, en ik verdienen wat genade, maar jij doet dat ook. Je bent goed bezig.

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   kinderboetiekbunny.be
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart